ZELENINA NA PARE

Ak ste ju ešte neochutnali, je to jednoduché, rýchle a naozaj lahodné jedlo.

Zelenina vďaka vareniu na pare stráca menej živín a má intenzívnejšiu chuť.

A nie je potrebné ju dokonca ani soliť.

Suroviny a pomôcky:

  • čerstvá zelenina podľa chuti - mrkva, zemiaky, brokolica, špargľa...
  • mrazená zelenina - hrášok...
  • obyčajný roztvárací parák (antikoro)
  • hrniec, voda...

Postup:

Do hrnca nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala kúsok pod úroveň paráku.

Vložíme zeleninu - ak robíme len zemiaky, môžeme ich nechať v celku. Ak pripravujeme zmes - napríklad mrkvu s hráškom, tak väčšiu zeleninu nakrájame.\"IMG_20180429_120756\"

Zeleniny by nemala byť moc veľká \"kopa\", aby sa naparila rovnomerne. Ideál je na spodok dať väčšie kúsky.

Pozor, treba si sledovať čas - hrášok, brokolica či špargľa sa uvaria najrýchlejšie - na mojej lenivej platničke je to približne do 10 minút. Mrkva a zemiaky o trochu dlhšie.

Čo sa týka špargle (hoci nie je moja obľúbená) a ak vám chutí - tak pri varení v pare skúste nechať hlavičky špargle čo najbližšie ku pokrievke, alebo môžu aj trochu vytŕčať, sú totiž najjemnejšie...

Zeleninka je najchutnejšia \"al dente\", čiže trochu na chrumkavo a so sviežou farbou.

Keby by ste ju nechali pariť moc dlho, bude príliš mäkká.

Ak si takto pripravené jedlo chcete premeniť na skutočnú pochúťku, skúste si ho na tanieri poliať maslom alebo olivovým olejom...

Podávať môžete s ryžou, dusenou pohánkou, alebo len tak.

Okrem zeleniny môžete takýmto spôsom pripraviť aj lososa. Takto som napríklad robila rýchly obed pre svoju dcéru - mrazený filet z lososa (ten som trochu posolila), kúsky zemiakov a mrkvy.

Bolo to výborné.

Dobrú chuť aj vám:)

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *