Žán baklažán:), pečený

Pečený baklažán nerobím až tak často, lebo naša najmladšia má pred ním zatiaľ rešpekt - ale je to lahôdka.

Dá sa z neho vyčarovať vcelku luxusný obed.

Základné suroviny:

  • 1 až 2 zrelé baklažány (z jedného väčšieho sa najedia 2-3 ľudia)
  • soľ alebo vegeta

Plnka - viac možností:

  • zelenina - rajčiny, cuketa... 
  • šampiňóny
  • syry podľa chuti
  • trochu oleja alebo pár lyžíc kyslej smotany
  • mäsožravci môžu pridať šunku, mleté mäso alebo kúsky kuraciny...
  • bylinožravci to môžu skúsiť napríklad s pohánkou, ovseným vločkami, pšenom, či tofu...
  • cesnak
  • bylinky, soľ/vegeta

Postup:

Z tmavofialových plodov odstránime vrchnú stopku. Umytý baklažán pozdĺžne prekrojíme.

Teraz prichádza na rad miežka. Ostrým nožom urobíme hlboké zárezy - podobne, ako je na obrázku. Čím budú hustejšie vedľa seba, tým menej roboty je s ďalším krájaním.

Kedysi som takto narezaný baklažán nechávala chvíľu "vypotiť" (posoliť a postáť), ale postupne som od toho upustila.

Mriežkovanú dužinu vyberám silnou kovovou lyžicou a vložím do pripravenej misky.

Ak sú kúsky moc veľké, treba ich ešte nakrájať na drobnejšie. Potom k nim môžeme pridávať ďalšie ingrediencie podľa chuti - niekedy celkom stačí len syr, trochu šunky a smotany alebo nakrájané šampiňóny, syr a rajčiny...

Zmes dochutíme soľou, prípadne cesnakom či bylinkami a dobre premiešame.

Vydlabané baklažány posolíme alebo "povegetujeme":) a naplníme.

Ak sme na prípravu plnky použili viac surovín, môže nám zvýšiť - možnosti sú dve. Pripraviť si ešte nejakých ďalších adeptov na plnenie, napríklad šampiňóny, alebo nepoužiť celé vnútro z baklažánu...

Do plechu alebo jánskej misy dáme papier na pečenie a uložíme budúcu pochúťku.

Pečieme cca 15 minút pri cca 180-200 stupňoch najprv odokryté. Potom odporúčam dať na vrch napríklad alobal a ďalej piecť približne 45 minúť pri 180 stupňoch. Ale nič nepokazíte, ak použijete napr. sklenú misu s vrchnákom hneď od začiatku. Posledná fáza pečenia je zase bez pokrývky - už len nechať zapiecť do chrumkava (cca 10 minút).

Baklažán má byť po upečení mäkkučký, ak to tak nie je, treba ho ešte dopiecť (preto je väčšinu času zakrytý).

Ako príloha sa k nemu hodia zemiaky v akejkoľvek podobe a zeleninový šalát...

Môže sa zjesť aj na studeno.

PS: Ak vám zostalo vnútro z baklažánu a neviete, čo s ním, je výborné aj do prílohy k cestovinám. V rajničke opražíme cibuľku, cesnak, pridáme vnútro z baklažánu, masitú rajčinu a ochutíme (soľ, vegetka, tamari, kurkuma, kajenské korenie...). Dusíme, kým sa baklažán celkom nerozvarí. Je to mňamka:)

Nech aj vám chutí:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *