RYŽOVÁ LÁSKA

Ako dieťa som ryžu neznášala. Netuším prečo, lebo dnes ju milujem:)

Väčšinou varím "basmati", jasmínovú alebo čiernu ryžu. Klasickú bielu som používala do kaše, ale v poslednom čase sa (vďaka môjmu mužovi) objavuje aj v podobe prílohy...

Špeciálne postavenie má u nás hnedá, čiže celozrnná ryža - presnejšie jej guľatá podoba. Dokonca, moja dcéra ju má najradšej zo všetkých...

Možno ste si už niekedy povedali, že tiež skúsite zdravšiu variantu jej bielej sestry.

Určite choďte do toho. Je naozaj výborná a oveľa lepšie zasýti.

Suroviny na chutnú hnedú ryžu:

  • hnedá guľatozrnná ryža - 1 hrnček (cca 270 ml)
  • olivový olej - cca 1-2 lyžice
  • kurkurma - asi štvrť lyžičky (nepovinné)
  • voda - dvojnásobné množstvo
  • zdravá vegeta - dávam cca 5ml lyžičku

Postup:

Do menšieho kastrólika pridám olej, hrnček hnedej guľatej ryže, kurkumu, vegetku a dva hrnčeky vody. Premiešam, dám zovrieť a potom nechám na miernejšom "plameni" variť, kým sa neudusí:) Tj. kým nevsiakne takmer všetku vodu. Môže sa vypnúť niekoľko minút pred koncom a nechať dôjsť.

Podľa vášho variča si odsledujte čas, orientačne jej príprava trvá okolo 30 minút.

Dôležité - ak ste v kuchyni už čosi preskákali, tak to určite viete, ale radšej upozorním - hotovú ryžu treba po uvarení PREMIEŠAŤ. To sa týka každého druhu, nielen celozrnnej. Inak sa zlepí dokopy a budete ju musieť oddeľovať krompáčom:) 

Ryžu je najlepšie premiešať viackrát, ideálne vidličkou - najprv krátko po dokončení a neskôr, keď bude chladnúť, ešte raz. Vďaka tomu sa budú jej zrnká ľahko oddeľovať.

Ak keď sme už v tom ryžovom kráľovstve, pridávam informácie aj k ďalším druhom.

  • Basmati: je asi najrýchlejšie pripravená ryža, niečo okolo 10 minút, zalievame cca 1 až 1 a štvrťnásobným množstvom vody, necháme zovrieť, a potom (asi s výnimkou plynu) môžeme nechať dôjsť...
  • Jasmínová ryža: ak ju necháme pred varením máčať, bude mať ešte dlhšie zrnká; zalievame maximálne 1 a pol násobným množstvom vody
  • Čierna alebo indiánska ryža: u nás nie je až taká známa či populárna, ale je takisto veľmi chutná i sýta, rýchlo si ju obľúbia najmä deti, pretože je proste "indiánska" a vyzerá inak; varí sa podobne ako celozrnná - s dvojnásobným množstvom vody

POZNÁMKA: všetky druhy ryže pripravujem vyššie uvedeným spôsobom, čiže ide o prípravu dusením. Často som zvykla pridávať aj kurkumu - páči sa mi jej zlatistá farba a aj to, že je vraj nesmierne zdravá... Akurát môj muž má radšej biele prevedenie:)

PS: Na obrázku hore je hnedá guľatá ryža - ako inak, s kurkumou. Preto je taká žltá:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *