RÝCHLE CESTOVINY S PARADAJKOU A SYROM
V záhrade sme mali prebytok rajčín a tak úloha bola jasná - čo najviac z nich pojesť:). Zároveň som chcela pri varení stráviť čo najmenej času a tak voľba padla na toto jednoduché jedlo... Okrem toho, paradajky so syrom majú po upečení skvelú chuť...
Suroviny (cca 3 porcie):
- cca 4 väčšie zrelé rajčiny (ak vám neprekážujú šupky, môžu byť aj cherry, samozrejme, potom viac ako štyri:)
- cca 2/3 balkánskeho syra (môže byť aj Feta)
- cca polovica z baleného syru niva
- 1 hranolček syrokrému (alebo cca 3 "trojuholníky")
- olivový olej (podľa preferencie, u nás dávame tzv. pomace)
- menšia lyžička vegety alebo soli
- cca lyžička sušeného cesnaku (alebo pár strúčikov čersvého - nasekať, pretlačiť...)
- koreniny: štedrá dávka sušeného oregána, čerstvá bazalka...
- alternatíva: listový špenát (cca 2-3 hrste čerstvý alebo cca 5 "hniezd" mrazený)
Postup:
- na toto jedlo používam sklený pekáčik, ale poslúži vám aj akýkoľvek iný - na jeho dno dáme približne 2-3 lyžice oleja
- pridáme nahrubo nakrájané rajčiny - komu prekážajú šupky, radšej zvoľte väčšie kusy, aby sa dali olúpať (nakrojiť, zaliať na chvíľu horúcou vodou a potom ošúpať)
- pridáme soľ, sušený cesnak (cca 1 lyžičku) alebo čerstvý podľa chuti a rozmrvíme oregáno
- syry takisto dáme na menšie kúsky, nasypeme na rajčiny a zľahka premiešame
- dáme piecť na 200 stupňov pribižne na 20 minút
- ak ste pridávali aj čerstvý špenát, po umytí ho netreba krájať (po upečení výrazne zmenší svoj objem) - len ho odporúčam dobre zmiešať s olejom a priebežne pozerať počas pečenia, aby nezoschol
- kým sa zmes pečie, uvaríme si cestoviny (podľa svojho gusta klasické alebo bezlepkové a tiež podľa počtu stravníkov)
- do horúceho pokrmu pridáme čerstvú bazalku
- hotovú zmes dobre rozmiešame, aby sa syry prepojili so šťavou z paradajok, navrstvíme na uvarené cestoviny a ihneď podávame...
Dobrú chuť:)