PEČENÉ PARADAJKY

V záhradke nám narástli vynikajúci mäsité rajčiny. Ich chuti sa nevyrovnajú žiadne iné. Napadlo mi, že by bolo fajn, mať z nich aj do zásoby. Keďže naša úroda bola pod "jeden zub", čiže len na niekoľko šalátov, navštívila som trh. Úlovok som dala piecť na plech a zavarila do pohárikov. Vznikla fantastická pochúťka na cestoviny, alebo k pečivu...

Suroviny:

  • cca 2 kg zrelé rajčiny - ideálne "mäsité" 
  • cesnak (od pár strúčikov až po 1-2 hlávky - podľa chuti)
  • 1,5 lyžičky soľ
  • čerstvé bylinky (bazalka, mäta, tymián, trochu medovky a lípie, vetvička rozmarínu...)
  • olivový olej (nemusí byť)

Postup:

Rajčiny som dala so väčšieho hrnca a zaliala vriacou vodou. Po chvíli som im zmenila teplotu kúpeľa na veľmi studenú. Šupka išla potom dolu veľmi ľahko. Vykrojila som stred a nakrájala ich na hrubé plátky. Okrem toho som k nim pridala za väčšiu hrsť rôznych "cherry" paradajok. Tie som nekrájala.

Rajčiny som naukladala do vyššieho plechu. Ďalší prišiel na rad cesnak. Očistené strúčky som takisto "naplátkovala". Môžete ich však nechať aj celé. Mne sa páčilo mať ich na menšie kúsky.

Nasledovala vychádzka do záhradky za bylinkami. Do mištičky som si nastrihala tymián obyčajný aj "lemon myth", mätu polomarockú i peppermint, veľa lístkov tmavej bazalky, trochu medovky, kúsok lípie a nakoniec aj vetvičku rozmarínu... 

Ak nemáte čerstvé bylinky, treba skúsiť aj sušené - len aróma i chuť budú asi v inej kategórii...

Bylinky som nastrihala a rozhodila na paradajky. Poslednou prísadou bolo cca 1,5 malej lyžičky hrubozrnnej morskej soli.

Všetko som to dala piecť. Najprv pri vyššej teplote cca 200 stupňov. Asi po 10 minútach som to stiahla na 180. Zmes som párkrát premiešala, aby bylinky a cesnak nezhoreli.

Celé sa to pieklo približne 2 hodiny. Zatiaľ sme mali doma nádhernú vôňu. Dĺžka pečenia závisí od toho, koľko šťavy chcete mať.

Ak použijete menej husté rajčiny, čas bude pravdepodobne dlhší.

Hotové som preložila do pohárikov a zaliala trochou olivového oleja.

Pre istotu som ich dala ešte i sterilizovať do hrnca na 10-15 minút.

Dobrú chuť:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *