ORANŽOVÁ

Presvetliť pochmúrne jesenné dni môže napríklad aj výdatná tekvicová polievka. Takmer všetky suroviny, z ktorých sa varí majú oranžovú alebo žltú farbu, preto na tanieri žiari ako slniečko...:)

Suroviny:

  • tekvica na pečenie (muškátová) alebo hokkaido - 1 menšia, alebo polovica väčšej
  • 2 väčšie mrkvy
  • 2-3 zemiaky alebo 1 menší batat (nemusí byť)
  • 2-3 hrste červenej šošovice (nepovinné)
  • kurkuma
  • lístky rozmarínu alebo kúsok čerstvého zázvoru
  • soľ, vegeta
  • prípadne olivový olej

 IMG_20170927_171243

Postup:

Tekvicu netreba šúpať (ani hokkaido, ani muškátovú). Po prekrojení vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kocky.

Takisto postupujeme s mrkvou (a prípadne i zemiakmi).

IMG_20170927_171934

V úvodnej fáze varenia sú dva varianty - buď opražiť mrkvu na troche oleja, potom pridať kurkumu, ešte zľahka osmahnúť, následne pridať všetky ostatné suroviny vrátane rozmarínu a zaliať horúcou vodou. Alebo všetky suroviny naukladať do hrnca, ochutiť a rovnako zaliať vriacou vodou.

Pozor, vody nedávajte príliš veľa - stačí cca 2-3 centimetre nad zeleninou, aby ste nemuseli dodatočne dohusťovať.

Keď sa všetko uvarí do mäkka (cca 20-30 minút), polievku rozmixujeme na hladký krém.

Pred podávaním sa polievka môže posypať v rúre opečenými tekvicovými jadierkami a/alebo slnečnicou.

IMG_20170927_183720[1]

Alternatíva:

Ak urobíte polievku hustejšiu, môžete ju použiť ako omáčku - napríklad ako sviečkovú alebo ku cestovinám...

 

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *