KREHKÝ JAHODOVÝ KOLÁČIK

Kúpila som si sklenú formu s vlnkovým okrajom. Myslela som pritom na jahody, čo nám rastú v záhradke. Chcelo to ešte recept na krehký koláčik, a tak som začala prezerať knihy i web stránky pre inšpiráciu.

No takmer každý postup chcel odo mňa fazuľu alebo niečo podobné na zaťaženie cesta. A do toho sa mi vôbec nechcelo. Mám rada praktické riešenia.

Tak som sa rozhodla vytvoriť si vlastný. Bez fazule:).

Potešilo ma, že bol jedlý na prvý šup, hoci to bolo experimentálne overovanie. Výsledkom je veľmi krehký bezlepkový a bezmliečny koláčik s keksíkou chuťou, s minimom cukru. Pripomína základ pod cheescake. Určite by zniesol aj tvarohovú plnku, kto môže.

V tomto prípade je asi nutnosťou mať silný mixér, ktorý rozomelie mandle na múku - či by to išlo aj bez nich by možno stálo za pokus...

Suroviny na cesto:

  • 250g bezlepková múka (použila som Nominal a trochu ryžovej od Schär)
  • 100g mandle - rozmixované
  • 1 vajíčko
  • 3 veľké lyžice hnedého cukru
  • 125g tuku (80g delacto maslo + 45g kokosový olej bez vône)
  • 1 malá lyžička prášok do pečiva (bezfosfátový)
  • štipka soli

Suroviny na plnku:

  • čerstvé jahody (resp. iné ovocie)
  • jahodový džem (alebo iný)
  • tortová želatína na 250ml tekutiny
  • lyžica bazového sirupu (alebo cukor)
  • čokoláda (bodky) - nepovinné:)

Postup:

Do misky vyklepneme vajíčko. Hnedý cukor môžeme rozmixovať s mandľami. Pridáme spolu s múkou, delaktózovaným maslom, kokosovým olejom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vidličkou vymiešame, kým sa suroviny nespoja a potom ešte prepracujeme rukami do tvaru gule.

Dáme do chladničky odpočívať.

Medzitým si pripravíme jahody - umyjeme, odstopkujeme, môžeme nakrájať na polovice alebo plátky.

Pripravíme si formu. Moja má priemer cca 27 centimetrov. Vymastila som ju kokosovým tukom, a potom dala na chvíľu do chladničky - bolo dosť teplo, roztápal sa. Keď v chlade stuhol, posypala som formu trochou ryžovej múky. Keďže je veľmi jemná, škrobová, nedá sa rovnomerne rozložiť trasením formy do strán. Vďaka tomu, že bol kokosový olej stuhnutý, som múku po celom povrchu roztiahla rukou.

Po necelej polhodine som vybrala cesto z chladničky. Skúsila som ho najprv vaľkať, ale po chvíli mi prišlo efektívnejšie ho proste roztlačiť priamo na forme. Išlo to bez celkom ľahko. Nakoniec som ho popichala vidličkou.\"IMG_20180605_174000\"

Cesto som dala piecť do vyhriatej rúry na cca 180-200 stupňov. Za približne 20 minút bolo upečené.

Medzitým som spravila želatínu - miesto cukru som pridala bazový sirup.

Spomínam si na môj prvý pokus o koláč so želatínou - ešte násťročný. Keďže som ju horúcu vyliala na celý koláč naraz, vsiakla mi do cesta a doslova sa stratila.

Z toho som sa poučila. Teraz si z uvarenej želatínky vždy kvapnem na tanierik, aby som mala dôkaz, že naozaj zatuhne. A nalievam ju postupne.

Na upečený, ešte horúci koláč natrieme džem - množstvo podľa chuti (cca 2-3 lyžice).\"IMG_20180605_181107\"

Potom poukladáme jahody. Navrch postupne nalievame čiastočne ochladnutú, ale ešte stále dosť teplú želatínu - dávam ju rovnomerne po lyžiciach.

Kto je čokoholik, môže si navrch pridať čokoládové bodky alebo polevu.

Poznámka: Ak by ste išli robiť tento recept s klasickou múkou, pravdepodobne jej budete potrebovať menej - skúste začať s cca 180g a podľa potreby pridávať. Bezlepkovej múky ide skoro vždy viac, ako tej lepkovej.

Tip: Koláčik odporúčam krájať, až keď celkom vychladne - ideálne, keď niekoľko hodín postojí. Inak bude naozaj krehký a bude sa veľmi drobiť.

Mne priniesol radosť a keď budú jabĺčka, určite ho skúsim urobiť aj ako bezlepkovú alternatívu pité...

Nech aj vám chutí:)

\"IMG_20180605_192406\"

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *