hokkaido perník

Mali sme doma hokkaido a okrem pečenej varianty na obed som dostala chuť pripraviť z neho niečo sladké, zdravé i bezlepkové...

Suroviny na cesto:

  • cca 400-500g pyré z hokkaida (pripravené pečením alebo varením)
  • 3x vajíčko
  • cca 3 lyžice cukor (môže sa nahradiť ďatlovým sirupom) + cca 2 lyžice med (spolu približne 155g sladidla)
  • 1 dcl olej
  • cca 1 dcl šľahačková smotana
  • cca 2 lyžice marhuľový džem (alebo iný dostupný v rámci experimentovania:)
  • cca 100g mandľová múka (rozmixované nepražené mandle, prípadne lieskové či vlašské orechy)
  • cca 150g bezlepková múka (dala som mix polohrubej ryžovej + Schär kururičná/universal mix) 
  • prášok do pečiva
  • cca 1 lyžica (asi 20g) kakao - najlepšie raw (za príjemnú cenu má už i Orion)
  • cca 1,5 lyžičky škorice, prípadne i perníkové korenie

Postup:

Pyré z hokkaida môžeme pripraviť pečením na plechu, čo je zdĺhavejšie, alebo uvarením vo vode.

Pečenie bude trvať približne 40 minút až hodinu. Tekvičku zbavenú jadierok je lepšie nakrájať na tenšie plátky, vtedy sa čas skráti.

V prípade varenia dáme do hrnca len nevyhnutné množstvo vody a potom dôkladne zlejeme.

V oboch prípadoch po ochladnutí rozmixujeme dohladka. Najprv však treba vyskúšať, či je celé hokkaido dostatočne mäkké. Ak by bola šupka moc tuhá, môžeme ju odstrániť.

V miske rozšľaháme vajíčka, pridáme sladidláostatné tekuté či polotekuté ingrediencie. Dobre premiešame a postupne prisypeme aj múky s práškom do pečiva a škoricou.

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom a dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 180 stupňov. Pečieme asi 40 minút (po 30-35 minútach môžeme skontrolovať). Hotový koláčik má prasklinky.

Aby sme to so zdravými vecami moc nepreháňali, perník dostal aj čokoládovú polevu (zo zvyšku šľahačky a cca 200g čokolády). Bez čokoládky by sa mi to proste nerátalo:)

PS: Ak dáte miesto cukru ďatľový sirup, koláčik bude tmavší, ale vôbec to nie je na škodu. V poslednom čase sa mi na sladenie veľmi pozdáva jeho kombinácia s medom...

Nech sa vydarí i chutí...

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *