Cuketové brownies

Mala som v záhradke prebytok cukiet a chuť na čokoládový koláčik bez výčitiek. A tak vznikol tento recept.

Môžu ho bezlepkáči i lakto free fajnšmekri.

Dúfam, že zachutí aj vám - sú v ňom dobré a aj prudko zdravé veci:) Je dostatočne čokoládový a pritom málo sladký, ale lahodný a vláčny...

Potrebné vecičky:

  • cca 350g500g cuketa (menej zeleniny znamená ľahšie cesto, viac zas hutnejšie a vlhkejšie)
  • 4 vajíčka
  • cca 200g čokoláda (najlepšie kvalitná horká - má menej cukru i tuku)
  • 100g tuk (skombinovala som približne 60:40 tuhý kokosový olej a maslo, môže byť aj delaktózované, alebo len čisté maslo)
  • 1-2 lyžice kvalitného kakaa, napr. raw/bio (nemusí byť)
  • 1 hrnček (cca 100g až 120g) ovsených vločiek - bezlepkových resp. obyčajných (podľa diéty) rozmixovaných na múku alebo cca 250ml až 270ml preferovaná bezlepková múka (napr. ryžová...);
  • delikátna alternatíva (miesto vločiek či múky vyššie): cca 150g mletých mandlí (v tom prípade ale ešte pridajte cca 2 lyžice ryžovej/inej múky + na vrch cesta odporúčam poukladať mesiačky hrušky a mrazené maliny - celý koláč je potom veľmi jemný a lahodný)
  • cca 1-2x lyžička bezfosfátového prášku do pečiva resp., čo radi používate
  • cca 100g ďatlový sirup (môžete nahradiť medom), resp. cca 80ml hnedý cukor
  • štipka soli
  • 1 lyžica psylium (alternatívne)
  • aníz, kardamóm, ceylónska škorica

Postup:

Cukety ošúpeme a nastrúhame (ale ak sú mladučké, lúpať ich netreba) - ideálne na jemno, pretože vtedy pustia viac šťavy, ktorú vytlačíme a zlejeme. Medzitým sa nám na slabom ohni môže rozpúšťať maslo s tukom a čokoládou.

Do prázdnej misky rozbijeme vajíčka, pridáme sladidlo, vyšľaháme metličkou. Vlejeme čokoládovú zmes a k nej nastrúhanú a vyšťavenú:) cuketu.

Nasledujú ďalšie suroviny - rozmixované vločky na múku (alebo múka, prípadne orechy - podľa voľby), prášok do pečiva, kakao, štipka soli. Cesto by nemalo byť príliš husté.

Koláčik získa výraznejšiu chuť, ak do neho pridáte aj trochu anízových semienok a podrvený kardamóm. Odporúčam použiť celé zrnká a tie pomrviť či popučiť, nie mleté. 

Všetko dôkladne zmiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Mne sa v rúre pri cca 180-190 stupňoch pečie skoro hodinu - no štandardný čas odhadujem na cca 45 minút pri 180 stupňoch. Treba priebežne sledovať. Ak by ste ho chceli kontrolovať špáradlom, či už je upečený, nemusí vám povedať pravdu - koláč je totiž šťavnatý aj krátko po upečení, až po vychladnutí stuhne. Hotový by mal mať na povrchu jemné prasklinky.

IMG_20170828_132641

Kto rád experimentuje, určite odporúčam vyskúšať aj variantu s cviklou - môžete ňou nahradiť časť cukety, alebo aj celkom zmeniť zeleninové obsadenie. Netreba ju variť vopred, stačí ošúpanú najemno nastrúhať. Ak použijete čisto len červenú repu, celkovú gramáž môžete znížiť. Koláč bude ešte zdravší, ale bude mať i výraznejšiu chuť.

V poslednom čase robím kombináciu 1 menšia cuketa a k tomu väčšia cvikla.

Nech sa vydarí i chutí...:)

PS: V galérii sú obrázky koláčika, v ktorom bola väčšina múky nahradená mletými mandľami (vpravo po upečení)...

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *