Ľanový zázrak

O tomto recepte ste už možno počuli - originál vytvorila nemecká biochemička Dr. Budwig a známy je tým, že sa spomína ako alternatívna liečba rakoviny a iných vážnych ochorení.

Základnými surovinami sú tvaroh a ľanový olej, ktorý patrí medzi najbohatšie zdroje omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne prospešné.

Kto má záujem sa o tejto zázračnej olejovo-proteínovej kúre dozvedieť viac, si určite vygúgli dostatočne podrobné články.

Čisto z kuchárskeho hľadiska dávam na inšpiráciu recept, ktorý som si pre svoje potreby upravila.

Základný recept:

  • 1 kelímok cottage cheese (delaktózovaný resp. obyčajný - a za mňa s normálnym obsahom tuku)
  • cca 2-3 lyžice ľanový olej (pozor na kvalitu a čerstvosť)
  • soľ, prírodné dochucovadlo typu \"vegeta\" (bezéčkové)

Postup je jednoduchý - do misky pridáme čerstvý cottage syr, zmiešame s ľanovým olejom a osolíme podľa chuti. Odporúčaný pomer je zo začiatku 1:1 a postupne sa znižuje na 1:3. Výsledná zmes na jazyku pripomína rybacinku. Mne stačí na raňajky polovica kelímka.

V pôvodnom recepte sa uvádza nízkotučný tvaroh, takže záleží len na tom, čomu dávate prednosť. Takisto odporúčajú zmes mixovať, no mne viac vyhovuje len zmiešaný a s normálnym obsahom tuku.

Možnosti na dochutenie - alternatívy k základnému receptu:

  • kurkuma - vznikne nám zlatý elixír proti zápalom
  • kayenské korenie resp. čili
  • lúčne bylinky (podľa sezóny) - výborne chutí napr. s listom púpavy a rebríčka
  • čerstvá bazalka
  • cesnak, cibuľka
  • semienka (sezam, ľan, slnečnica...) - pri miernej teplote opečené v rúre
  • rajčina...

Ako prílohu pečivo podľa typu preferovanej diéty.

No Dr. Budwig k tomu odporúča ešte jednu dôležitú ingredienciu - slnko. Rovnováha zdravých tukov a bielkovín vytvára magnetické pole, vďaka ktorému vraj človek doslova priťahuje fotóny zo slnečných lúčov a tak sa otvára ich liečivému pôsobeniu. Pritom sa nemusíme na slnku grilovať, ideálny je polotieň pod stromom...

 \"IMG_20170909_134751[1]\"

Pozor ešte na ľanový olej - po otvorení by sa mal skladovať v chlade a spotrebovať do približne 30 dní. Starý zoxidovaný tuk je veľmi toxický!

Nech vám prináša radosť a zdravie:)

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *