Bezlepkové cestovinky

Boli časy, keď som bývala špagetový a cestovinový "maniak". Tak mi chutili, že by som ich prijala na tanieri aj každý deň. V prípade bezlepkovej diéty to však nehrozí, pretože rôzne alternatívy sa tým klasickým chuťou približujú len zriedkavo. Najčastejšie v obchode dostupné kukuričné cestoviny sa síce zjesť dajú, ale to je asi tak všetko. Okrem toho, po uvarení tvrdnú a na druhý deň sú už celkom ako piliny...

Z repertoáru bezgluténových "pasta" produktov sme sa tak skamarátili len s niekoľkými. Nikdy nás nesklamali široké ryžové rezance, ktoré stačí len zaliať vriacou vodou (výborné sú s makom i tvarohom:) a potom cestoviny od jedného maďarského výrobcu, ktorý má okrem iného v ponuke vynikajúce fliačky (bezlepkový granadír:)...

A tak som sa jedného dňa rozhodla, že vyskúšam vyrobiť vlastné. Hoci sú tiež z kukuričnej múky, ich chuť i konzistencia je fantastická. Vďaka nim sme hneď rozšírili náš polievkový jedálniček.

Vynikajúce sú napríklad do zeleninovej či bryndzovej polievky...

Suroviny:

  • vajíčko  (ich počet závisí od toho, aké množstvo chcete vyprodukovať:)
  • bezlepková múka - mne sa osvedčila Schär kukuričná (Universal mix), prípadne v kombinácii s jemnou ryžovou - približne 3 kopcovité lyžice na 1 vajce

Postup:

Zvyčajne pripravujem väčšiu dávku, tj. z 3 vajec. Na 1 vajíčko idú 3 poriadne kopcovité lyžice múky, na 3 vajíčka ich teda bude minimálne 9. Kto potrebuje presnú váhu, toho musím sklamať. Nech vám je útechou, že nie je čo pokaziť:).

Všetko spolu zmiešam vidličkou a potom domiesim rukou. Postupne pridám ešte približne 2 ďalšie lyžice múky (záleží od veľkosti vajíčok).

Výsledné cesto má byť pružné a kompaktné. 

Vytvarujem ho do tvaru gule a nastrúham na papier na pečenie.

Časť cestovín použijem v čerstvom stave a hneď zavarím do polievky.

Zvyšok nechám dobre vysušiť a potom skladujem v pohároch.

Usušené sa varia dlhšie, približne 15 minút. Treba ochutnať.

Najbližšie mám v pláne vyskúšať ich nakrájať aj na široké rezance alebo na "šiflíky"...

Nech vylepšia jedálniček aj vám...

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *