BATATOVÉ PLACKY
Rýchle, jednoduché, bezlepkové a chutné. A netreba pri nich stáť, pretože sa pečú v rúre. Dajú sa zjesť teplé i studené...
Suroviny (cca 9 placiek - závisí od veľkosti plechu):
- 1 väčší batat
- cca 100 g mozarella
- cca 50 až 70 g tvrdý syr - napr. chedar, gouda, eidam, polooštiepok...
- 1 vajce
- menšia lyžička vegety alebo soli
- cca lyžička sušeného cesnaku (alebo pár strúčikov čersvého - nasekať, pretlačiť...)
- koreniny: napr. trochu rasce, domáca majoránka, jalapeňo alebo chili (ak to nie je pre deti)
Postup:
- batat olúpeme, opláchneme a nastrúhame na hrubom strúhadle
- takisto nastrúhame scedenú mozarellu a tvrdý syr
- pridáme vajíčko, koreniny a dobre premiešame
- na plech dáme papier na pečenie, môžeme potrieť trochou oleja
- lyžicou navrstvíme kôpky, ktoré utlačíme do tvaru placiek (nemajú byť príliš hrubé, ani príliš tenké)
- necháme medzi nimi medzery, aby boli kraje chrumkavé
- pečieme cca 25 minút pri 180 až 200 stupňoch (podľa typu rúry)
- priebežne sledujeme, ak budú mať zlatisté okraje, môžeme vypnúť aj skôr
Batat má prirodzene sladkú chuť. Jeho výhodou oproti zemiakom je, že nepúšťa šťavu a je rýchlo hotový.
Môžeme podávať so šalátom - listovým, mrkvovo-cviklovým alebo podľa chuti...
Dobrú chuť:)