BATATOVÉ PLACKY

Rýchle, jednoduché, bezlepkové a chutné. A netreba pri nich stáť, pretože sa pečú v rúre. Dajú sa zjesť teplé i studené...

Suroviny (cca 9 placiek - závisí od veľkosti plechu):

  • 1 väčší batat (resp. 2 menšie)
  • cca 100 až 150 g mozarella
  • cca 50 až 70 g tvrdý syr - napr. chedar, gouda, eidam, polooštiepok...
  • 1 vajce
  • menšia lyžička vegety alebo soli 
  • cca lyžička sušeného cesnaku (alebo pár strúčikov čersvého - nasekať, pretlačiť...)
  • koreniny: napr. trochu rasce, domáca majoránka, jalapeňo alebo chili (ak to nie je pre deti)
  • alternatíva: časť batatu alebo aj jeho väčšinu môžete nahradiť klasickým zemiakom (napr. 1 batat a 1 zemiak, resp. iba 2 zemiaky), ak by pustil viac šťavy, môžete pridať 1-2 lyžičky ryžovej múky

Postup:

  • batat (alebo surový zemiak) olúpeme, opláchneme a nastrúhame na hrubom strúhadle
  • takisto nastrúhame scedenú mozarellu a tvrdý syr
  • pridáme vajíčko, koreniny a dobre premiešame
  • na plech dáme papier na pečenie, môžeme potrieť trochou oleja (ale nie je to nutné)
  • lyžicou navrstvíme kôpky, ktoré utlačíme do tvaru placiek (nemajú byť príliš hrubé, ani príliš tenké)
  • necháme medzi nimi medzery, aby boli kraje chrumkavé
  • pečieme cca 25 minút pri 180 až 200 stupňoch (podľa typu rúry)
  • priebežne sledujeme, ak budú mať zlatisté okraje, môžeme vypnúť aj skôr

Batat má prirodzene sladkú chuť. Ak by sa vám zdal moc sladký, časť nahraďte klasickým zemiakom. Jeho výhodou však je, že nepúšťa šťavu a je rýchlo hotový.

Môžeme podávať so šalátom - listovým, mrkvovo-cviklovým alebo podľa chuti...

Dobrú chuť:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *