BATATOVÉ PLACKY

Rýchle, jednoduché, bezlepkové a chutné. A netreba pri nich stáť, pretože sa pečú v rúre. Dajú sa zjesť teplé i studené...

Suroviny (cca 9 placiek - závisí od veľkosti plechu):

  • 1 väčší batat
  • cca 100 g mozarella
  • cca 50 až 70 g tvrdý syr - napr. chedar, gouda, eidam, polooštiepok...
  • 1 vajce
  • menšia lyžička vegety alebo soli 
  • cca lyžička sušeného cesnaku (alebo pár strúčikov čersvého - nasekať, pretlačiť...)
  • koreniny: napr. trochu rasce, domáca majoránka, jalapeňo alebo chili (ak to nie je pre deti)

Postup:

  • batat olúpeme, opláchneme a nastrúhame na hrubom strúhadle
  • takisto nastrúhame scedenú mozarellu a tvrdý syr
  • pridáme vajíčko, koreniny a dobre premiešame
  • na plech dáme papier na pečenie, môžeme potrieť trochou oleja
  • lyžicou navrstvíme kôpky, ktoré utlačíme do tvaru placiek (nemajú byť príliš hrubé, ani príliš tenké)
  • necháme medzi nimi medzery, aby boli kraje chrumkavé
  • pečieme cca 25 minút pri 180 až 200 stupňoch (podľa typu rúry)
  • priebežne sledujeme, ak budú mať zlatisté okraje, môžeme vypnúť aj skôr

Batat má prirodzene sladkú chuť. Jeho výhodou oproti zemiakom je, že nepúšťa šťavu a je rýchlo hotový.

Môžeme podávať so šalátom - listovým, mrkvovo-cviklovým alebo podľa chuti...

Dobrú chuť:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *