BÁBOVKA

V poslednom čase sme trochu obmenili chute - pretransformovala som aj bábovkový recept na bezlepkový variant.

Možností, ako s ním pracovať, je opäť viac...

PS: Na obrázku je bábovečka, do ktorej sme dali banán a ďatlový sirup. Ak až tak nevyniká krásou je to preto, že formu mi vymasťovala moja dcéra (mne sa nedalo kvôli porezanému prstu). Okrem toho pridávala aj suroviny a miešala cesto, takže zapojiť môžete i deti...:)

1) JEMNÝ VARIANT (ĽAHUČKÉ CESTO)

Suroviny:

  • 4x vajíčko
  • 150ml olej (napr. slnečnicový)
  • cca 125ml cukor hnedý
  • cca 250-270ml bezlepková múka (stále najviac používam Schär - ryžová a/alebo kukuričná)
  • prášok do pečiva
  • kúsky čokolády, čučoriedky - nemusí byť (treba počítať s tým, že môžu klesnúť na dno formy)

2) ZDRAVŠÍ VARIANT

Suroviny:

  • 4x vajíčko
  • 150ml olej (napr. slnečnicový)
  • 1 zrelý banán (čo najzrelší)
  • cca 100ml cukor hnedý
  • cca 2 lyžice ďatlový sirup
  • cca 250-270ml bezlepková múka (opäť Schär - ryžová a/alebo kukuričná, resp. čo máte osvedčené)
  • prášok do pečiva
  • kúsky čokolády

Postup:

Oba varianty majú takmer rovnaký postup. Rozklepneme si vajíčka - komu sa chce, môže ich vyšľahať alebo spraviť z bielkov sneh - nie je to však nutné. Pridáme cukor (popučíme banán vidličkou) a ďatlový sirup (ak robíme zdravšiu verziu), prebehneme metličkou.

Ďalej ideme klasicky - prilejeme olej, znova prešľaháme. Pridáme múku, prášok do pečiva a zapracujeme. Môžeme prisypať doplnkové suroviny - nasekanú čokoládu alebo čokobodky, prípadne čučoriedky...

Polotekuté cesto nalejeme do maslom alebo kokosovým tukom vymastenej bábovkovej formy, vysypanej ryžovou múkou (kukuričnou to ide horšie, lebo je jemnejšia a drží viac po kope).

Misku \"vyčistíme\" stierkou a cesto vo forme zarovnáme jemným potrasením do strán.

Dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 200 stupňov - po približne 15-20 minútach môžete znížiť na 180 stupňov.

Čas pečenia je asi 30 minút - záleží však od typu rúry i veľkosti formy... (špáradlový test to istí:).

Hotovú bábovku necháme ešte chvíľu postáť v rúre. Pred vyberaním je dobré prejsť okrúhlym nožom po obvode formy, aby sa ľahšie vyklopila.

Nech vám chutí...:)

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *