ORANŽOVÁ
Presvetliť pochmúrne jesenné dni môže napríklad aj výdatná tekvicová polievka. Takmer všetky suroviny, z ktorých sa varí majú oranžovú alebo žltú farbu, preto na tanieri žiari ako slniečko...:)
Suroviny:
- tekvica na pečenie (muškátová) alebo hokkaido - 1 menšia, alebo polovica väčšej
- 2 väčšie mrkvy
- 2-3 zemiaky alebo 1 menší batat (nemusí byť)
- 2-3 hrste červenej šošovice (nepovinné)
- kurkuma
- lístky rozmarínu alebo kúsok čerstvého zázvoru
- soľ, vegeta
- prípadne olivový olej
Postup:
Tekvicu netreba šúpať (ani hokkaido, ani muškátovú). Po prekrojení vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kocky.
Takisto postupujeme s mrkvou (a prípadne i zemiakmi).
V úvodnej fáze varenia sú dva varianty - buď opražiť mrkvu na troche oleja, potom pridať kurkumu, ešte zľahka osmahnúť, následne pridať všetky ostatné suroviny vrátane rozmarínu a zaliať horúcou vodou. Alebo všetky suroviny naukladať do hrnca, ochutiť a rovnako zaliať vriacou vodou.
Pozor, vody nedávajte príliš veľa - stačí cca 2-3 centimetre nad zeleninou, aby ste nemuseli dodatočne dohusťovať.
Keď sa všetko uvarí do mäkka (cca 20-30 minút), polievku rozmixujeme na hladký krém.
Pred podávaním sa polievka môže posypať v rúre opečenými tekvicovými jadierkami a/alebo slnečnicou.
Alternatíva:
Ak urobíte polievku hustejšiu, môžete ju použiť ako omáčku - napríklad ako sviečkovú alebo ku cestovinám...