RÝCHLE CESTOVINY S PARADAJKOU A SYROM

V záhrade sme mali prebytok rajčín a tak úloha bola jasná - čo najviac z nich pojesť:). Zároveň som chcela pri varení stráviť čo najmenej času a tak voľba padla na toto jednoduché jedlo... Okrem toho, paradajky so syrom majú po upečení skvelú chuť...

Suroviny (cca 3 porcie):

  • cca 4 väčšie zrelé rajčiny (ak vám neprekážujú šupky, môžu byť aj cherry, samozrejme, potom viac ako štyri:)
  • cca 2/3 balkánskeho syra (môže byť aj Feta)
  • cca polovica z baleného syru niva
  • 1 hranolček syrokrému (alebo cca 3 "trojuholníky")
  • olivový olej (podľa preferencie, u nás dávame tzv. pomace)
  • menšia lyžička vegety alebo soli 
  • cca lyžička sušeného cesnaku (alebo pár strúčikov čersvého - nasekať, pretlačiť...)
  • koreniny: štedrá dávka sušeného oregána, čerstvá bazalka...
  • alternatíva: listový špenát (cca 2-3 hrste čerstvý alebo cca 5 "hniezd" mrazený)

Postup:

  • na toto jedlo používam sklený pekáčik, ale poslúži vám aj akýkoľvek iný - na jeho dno dáme približne 2-3 lyžice oleja
  • pridáme nahrubo nakrájané rajčiny - komu prekážajú šupky, radšej zvoľte väčšie kusy, aby sa dali olúpať (nakrojiť, zaliať na chvíľu horúcou vodou a potom ošúpať)
  • pridáme soľ, sušený cesnak (cca 1 lyžičku) alebo čerstvý podľa chuti a rozmrvíme oregáno
  • syry takisto dáme na menšie kúsky, nasypeme na rajčiny a zľahka premiešame
  • dáme piecť na 200 stupňov pribižne na 20 minút
  • ak ste pridávali aj čerstvý špenát, po umytí ho netreba krájať (po upečení výrazne zmenší svoj objem) - len ho odporúčam dobre zmiešať s olejom a priebežne pozerať počas pečenia, aby nezoschol
  • kým sa zmes pečie, uvaríme si cestoviny (podľa svojho gusta klasické alebo bezlepkové a tiež podľa počtu stravníkov)
  • do horúceho pokrmu pridáme čerstvú bazalku
  • hotovú zmes dobre rozmiešame, aby sa syry prepojili so šťavou z paradajok, navrstvíme na uvarené cestoviny a ihneď podávame...

Dobrú chuť:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *