Bezlepkové cestovinky
Boli časy, keď som bývala špagetový a cestovinový "maniak". Tak mi chutili, že by som ich prijala na tanieri aj každý deň. V prípade bezlepkovej diéty to však nehrozí, pretože rôzne alternatívy sa tým klasickým chuťou približujú len zriedkavo. Najčastejšie v obchode dostupné kukuričné cestoviny sa síce zjesť dajú, ale to je asi tak všetko. Okrem toho, po uvarení tvrdnú a na druhý deň sú už celkom ako piliny...
Z repertoáru bezgluténových "pasta" produktov sme sa tak skamarátili len s niekoľkými. Nikdy nás nesklamali široké ryžové rezance, ktoré stačí len zaliať vriacou vodou (výborné sú s makom i tvarohom:) a potom cestoviny od jedného maďarského výrobcu, ktorý má okrem iného v ponuke vynikajúce fliačky (bezlepkový granadír:)...
A tak som sa jedného dňa rozhodla, že vyskúšam vyrobiť vlastné. Hoci sú tiež z kukuričnej múky, ich chuť i konzistencia je fantastická. Vďaka nim sme hneď rozšírili náš polievkový jedálniček.
Vynikajúce sú napríklad do zeleninovej či bryndzovej polievky...
Suroviny:
- vajíčko (ich počet závisí od toho, aké množstvo chcete vyprodukovať:)
- bezlepková múka - mne sa osvedčila Schär kukuričná (Universal mix), prípadne v kombinácii s jemnou ryžovou - približne 3 kopcovité lyžice na 1 vajce
Postup:
Zvyčajne pripravujem väčšiu dávku, tj. z 3 vajec. Na 1 vajíčko idú 3 poriadne kopcovité lyžice múky, na 3 vajíčka ich teda bude minimálne 9. Kto potrebuje presnú váhu, toho musím sklamať. Nech vám je útechou, že nie je čo pokaziť:).
Všetko spolu zmiešam vidličkou a potom domiesim rukou. Postupne pridám ešte približne 2 ďalšie lyžice múky (záleží od veľkosti vajíčok).
Výsledné cesto má byť pružné a kompaktné.
Vytvarujem ho do tvaru gule a nastrúham na papier na pečenie.
Časť cestovín použijem v čerstvom stave a hneď zavarím do polievky.
Zvyšok nechám dobre vysušiť a potom skladujem v pohároch.
Usušené sa varia dlhšie, približne 15 minút. Treba ochutnať.
Najbližšie mám v pláne vyskúšať ich nakrájať aj na široké rezance alebo na "šiflíky"...
Nech vylepšia jedálniček aj vám...