TVAROHOVÉ GUĽKY
Toto je jednoduchý a veľmi rýchly receptík. A ešte aj maškrtný:) Tvarohové "guľky-bombuľky" sme jedávali ako deti, keď nám túto pochúťku robieval otec... Bol znamenitý kuchár a jeho prístup k príprave jedla bol takisto viac tvorivým procesom ako čítaním predpísaných receptov:). Na dlhé roky som potom na guľky zabudla, až kým som ich pred časom opäť neobjavila...
Suroviny na guľôčky (cca 4-5 porcií):
- 500g hrudkového tvarohu (používam poctivý "tučný":)
- 100g krupica (napr. klasická detská, alebo v prípade bezlepkovej varianty nejaká v bezgluténovej podobe - ak to nejde inak, môže byť aj ryžová múka - hrubá alebo polohrubá)
- cca 100g až 110g kukuričná strúhanka (mám ju rada, lebo nie je chuťovo výrazná a celú zmes odľahčí)
- trochu soli (tak štvrť lyžičky:)
- 2 vajíčka
- na dochutenie: maslo, čokoláda, raw kakao, granko (aj to už dnes dostať z raw kakaa:), škorica, ovocie (rozvarené slivky, horúce maliny...)...
Postup:
Tvaroh rozmrvíme do väčšej misky, pridáme vajíčka, soľ, krupicu a strúhanku. Všetko spolu premiešame, najprv vidličkou a potom ručne-stručne.
Z mierne lepkavej zmesi formujeme guľôčky. Pravdepodobne si počas toho budete potrebovať aspoň dvakrát umyť ruky:).
Mne ich z tohoto množstva vyšlo presne 48. To je už celkom dosť aj pre celú rodinu, takže ak chcete radšej menšiu dávku, znížte si rozpis o polovicu.
Vygúľané "loptičky" potom vložíme do vriacej osolenej vody. Hotové sú chvíľu potom, ako vyplávajú na povrch.
V tejto kombinácii mi vyšli dostatočne pevné, ale súčasne mäkké.
A teraz tá najlepšia časť. Guľôčky povyberáme dierkovanou lyžicou a ochutíme podľa stupňa našej maškrtnosti. Mne tam nemôže chýbať kopec masla a horkej čokolády s raw kakaom.... To je tá tmavá časť obrázka:))
Dobrú chuť:)