Ryžová kaša de luxe

Ryžová kaša patrí k mojím najobľúbenejším raňajkovým receptom.

Na jej prípravu stačia len dve suroviny - ryža a voda. Je nečakane lahodná. Dochutiť si ju môžete priamo na tanieri - podľa toho, čo máte doma (čerstvé ovocie, prírodné sladidlo, raw kakao, makový olej...). Výhodou je, že sa dá pripraviť vopred, a potom skladovať v chladničke.

Najradšej ju mám so pšenom, ktoré výrazne zvyšuje jej výživovú hodnotu. No skvelá je napríklad i s makom.

Potrebné vecičky:

  • 1 hrnček ryže (používam bielu guľatú, niekedy pridám časť celozrnnej)
  • 1/3 až 1/2 hrnčeka pšena
  • voda (cca 2 litre)
  • štipka soli - nie je nutné

Ako na to:

  1. Najprv si prepláchnem pšeno - robí sa to preto, aby sme ho zbavili horkej chuti. Nevonia pritom síce moc príjemne (asi ako zatuchnuté ponožky:-), ale stojí to za to. Pšeno najprv zalejem horúcou vodou, nechám chvíľu postáť, a potom ešte preplachujem, kým nie je voda číra.
  2. Pridám ryžu.
  3. Zalejem vodou.
  4. Nechám variť a dolievam vodu podľa potreby. Platí vzorec - čím dlhšie varenie, tým lahodnejšia chuť. Optimálny čas je minimálne 30 minút, no jedlá a chutná je i skôr.
  5. Ochutím.

Z tohto množstva vyjde veľký hrniec kaše - ak ju nezjete naraz, nevadí. Zvyšok môžete odložiť do chladničky a na ďalší deň zohriať s trochou prevarenej vody napríklad na keramickej panvici. Státím sa prirodzene zahusťuje.

Čo robí túto kašu takou skvelou okrem lahodnej chuti je, že si z jej dochutenia môžete urobiť doslova zážitok.

Fantázii sa medze nekladú - použite podľa svojho gusta:

  • sezónne alebo mrazené ovocie
  • mak, chia semienka
  • oriešky (mandle, lieskovce) či slnečnicu (hm, najchutnejšia je na sucho opečená)
  • makový olej
  • raw kakao alebo aj obyčajné, kvalitnú čokoládu
  • alebo dokonca aj corn flakes
  • osladiť odporúčam domácim medom, javorovým alebo agáve sirupom (v rozumnej miere), či ďatlovým sirupom

A potom už len vychutnávať - pocit radosti z jedla.

Nech sa páči, inšpirujte sa:)

Pozdrav z jahodovej sezóny (chia, mandle, med, makový olej a veeeľa jahôd - najlepšie domácich):\"IMG_20170610_100605\"

Z obdobia horúceho leta (javorový sirup, čučáky, broskyňa, marhuľa a mäta): \"Bez

A pre milovníkov kakaa a čokolády (agáve, raw kakao, 70% čokoška) - vylepšená lístkami marockej mäty:\"IMG_20170801_133354\"

Prajem nielen dobrú chuť, ale aj radosť zo zdravého jedla:)

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *