Ryžová kaša de luxe
Ryžová kaša patrí k mojím najobľúbenejším raňajkovým receptom.
Na jej prípravu stačia len dve suroviny - ryža a voda. Je nečakane lahodná. Dochutiť si ju môžete priamo na tanieri - podľa toho, čo máte doma (čerstvé ovocie, prírodné sladidlo, raw kakao, makový olej...). Výhodou je, že sa dá pripraviť vopred, a potom skladovať v chladničke.
Najradšej ju mám so pšenom, ktoré výrazne zvyšuje jej výživovú hodnotu. No skvelá je napríklad i s makom.
Potrebné vecičky:
- 1 hrnček ryže (používam bielu guľatú, niekedy pridám časť celozrnnej)
- 1/3 až 1/2 hrnčeka pšena
- voda (cca 2 litre)
- štipka soli - nie je nutné
Ako na to:
- Najprv si prepláchnem pšeno - robí sa to preto, aby sme ho zbavili horkej chuti. Nevonia pritom síce moc príjemne (asi ako zatuchnuté ponožky:-), ale stojí to za to. Pšeno najprv zalejem horúcou vodou, nechám chvíľu postáť, a potom ešte preplachujem, kým nie je voda číra.
- Pridám ryžu.
- Zalejem vodou.
- Nechám variť a dolievam vodu podľa potreby. Platí vzorec - čím dlhšie varenie, tým lahodnejšia chuť. Optimálny čas je minimálne 30 minút, no jedlá a chutná je i skôr.
- Ochutím.
Z tohto množstva vyjde veľký hrniec kaše - ak ju nezjete naraz, nevadí. Zvyšok môžete odložiť do chladničky a na ďalší deň zohriať s trochou prevarenej vody napríklad na keramickej panvici. Státím sa prirodzene zahusťuje.
Čo robí túto kašu takou skvelou okrem lahodnej chuti je, že si z jej dochutenia môžete urobiť doslova zážitok.
Fantázii sa medze nekladú - použite podľa svojho gusta:
- sezónne alebo mrazené ovocie
- mak, chia semienka
- oriešky (mandle, lieskovce) či slnečnicu (hm, najchutnejšia je na sucho opečená)
- makový olej
- raw kakao alebo aj obyčajné, kvalitnú čokoládu
- alebo dokonca aj corn flakes
- osladiť odporúčam domácim medom, javorovým alebo agáve sirupom (v rozumnej miere), či ďatlovým sirupom
A potom už len vychutnávať - pocit radosti z jedla.
Nech sa páči, inšpirujte sa:)
Pozdrav z jahodovej sezóny (chia, mandle, med, makový olej a veeeľa jahôd - najlepšie domácich):
Z obdobia horúceho leta (javorový sirup, čučáky, broskyňa, marhuľa a mäta):
A pre milovníkov kakaa a čokolády (agáve, raw kakao, 70% čokoška) - vylepšená lístkami marockej mäty:
Prajem nielen dobrú chuť, ale aj radosť zo zdravého jedla:)
Uložiť
Uložiť
Uložiť
Uložiť
Uložiť