JABLKOVÉ PALACINKY S MäTOVOU ČOKOLÁDOU
Človek niekedy nevie, čo má variť. A ak to má byť ešte aj bez lepku a mlieka...
Moje dieťa by väčšinou chcelo pečené zemiaky, granadír a zase pečené zemiaky:)
Tak som na oživenie navrhla a potom aj zrealizovala palacinky.
Hoci v nich nie je mlieko ani lepok, robili sa mi výborne - a takisto aj chutili.
Suroviny na cesto (cca 12ks lapaciniek):
- 1 jabĺčko (nepovinné)
- 3 vajíčka
- 500 ml voda
- 2 lyžice hnedý cukor
- škorica
- štipka soli
- cca 200g bezlepkovej múky (použila som kukuričnú a ryžovú od Schär)
- kokosový tuk na opekanie
Poleva:
- cca 100g kvalitná čokoláda (aspoň polovica 70%)
- malá lyžička kokosového tuku
- 1-2 mätové tabuľky v čokoláde (pozor, väčšina z nich obsahuje mlieko - použila som \"lidlovské\")
Postup:
Jabĺčko očistíme, najemno nastrúhame. Pridáme celé vajíčka a prešľaháme. Potom postupne ostatné suroviny. Nakoniec odporúčam použiť elektrickú metličku alebo šľahač (bezlepková múka sa ťažšie rozmiešava).
Cesto sa bude javiť dosť husté - no nie je to na škodu. Výsledné palacinky nebudú moc hrubé, ak taká nebude ani vrstva na panvici:)
Zmes necháme chvíľu postáť a medzitým rozohrejme panvicu s trochou kokosového oleja. Musí byť horúca, aby sa palacinka začala po naliatí cesta naberačkou okamžite robiť.
Súčasne panvicu pomaly nakláňame do strán, aby sa cesto rozlialo rovnomerne po jej celej ploche. Keby sme to robili moc prudko, môže sa potrhať.
Opečieme z oboch strán.
Čokoládu roztopíme s tukom a mätovými tabuľkami, teplota nesmie byť príliš vysoká. Necháme bokom, aby nebola veľmi tekutá.
Hotovú palacinku pokvapkáme alebo potrieme čokoládou.
Dobrú chuť:)