HUSTÁ JABLKOVÁ VÝžIVA
V záhrade máme staré jablone. Keď je dobrý rok, prinášajú veľkú úrodu... Všetko vždy nestíhame zjesť a tak, aby sa neskazili, meníme ich na domáce dobroty. Niečo na koláče, niečo do ovocnej nátierky, na sušenie i do extra hustej výživy.
Viete ako urobiť jablkovú výživu výživu, aby bola naozaj hustá a nemuselo sa do nej kvôli tomu nič pridávať?
Je to úplne jednoduché - tajomstvo nespočíva v ingredienciách, ale v príprave.
Suroviny:
- cca 1,5 až 2 kg jablká (najlepšie domáce)
- cca 200 g cukor podľa preferencie (množstvo je orientačné, závisí od druhu jabĺčok)
- cca 50 g doplnkové alternatívne sladidlo - napr. čakankový, javorový alebo ďatlový sirup... (opäť záleží od sladkosti/kyslosti ovocia)
- cca štvrtina lyžičky kyselina askorbová (resp. citrónová) alebo čerstvá šťava z 1 citróna - ak nie sú jablká veľmi kyslé
- cca 1/2 lyžičky ceylónska škorica, vanilka (nemusí byť)
Postup:
Poteším všetky "lenivé" kuchárky alebo inak povedané, praktické ženy. Táto výživa sa pripravuje na plechu.
Jabĺčka olúpeme, očistíme a nakrájame napríklad na kocky (ak nemáme šikovnú mašinku, ktorá nám s tým pomôže). Tvar ani veľkosť nie sú podstatné. Uložíme na vyšší plech a dáme piecť do rúry približne na 185 stupňov.
Čas závisí od toho, akú hustú výživu chceme mať. Čím dlhšie sa ovocie bude piecť, tým viac vody sa z neho odparí.
Na hustú výživu, inak nazývanú aj jablkové maslo, treba nakrájané kúsky piecť približne 35 až 45 minút. Dôležité však je jablká medzitým párkrát premiešať, inak by boli zhora pripečené. Zo začiatku miešame približne po 15 až 20 minútach.
TIP: Ak robíte takúto výživu po prvýkrát, čas pečenia radšej skráťte resp. skontrolujte po cca 30 minútach, nakoľko sú jabĺčka mäkké. Každá rúra je iná. Keby sa stalo, že je "presnidávka" veľmi hustá, môžete ju použiť ako jablkové maslo (viď nižšie) alebo ju rozrobiť s trochou vriacej vody či ovocnej šťavy.
Upečené jablká preložíme do hrnca. Rozmixujeme na hladkú zmes. Postupne pridáme cukor a sladilo - radšej na etapy, aby nebola výživa príliš sladká. Dochutíme, ak treba okyslíme a dávkujeme do pripravených pohárov.
Hotovové necháme sterilizovať v hrnci s utierkou približne 15 minút pri teplote cca 80 stupňov.
Poháre môžeme nechať ochladnúť v hrnci alebo vybrať a nechať ich ešte dôjsť pod dekou.
Využitie jablkového masla:
- hustá "detská" výživa
- základ pre ovocné nátierky
- plnka do koláčov, tort, palaciniek...
- husté pyré do zdravších variant koláčov (miesto vajec)
- na mrazenú dreň s prídavkom ďalšieho ovocia...
Dobrú chuť:)