BUBLANINA S POLEVOU ALEBO S POSÝPKOU
Kým sme prešli na bezlepko-nemliečne recepty piekla som veľa a často. Furt bol u nás nejaký koláč:).
Zmena surovín zo začiatku priniesla obmedzenie v možnostiach. Striedanie brownies s gaštanovými guličkami bola čoskoro nuda...
Chcelo to zmenu. Oživenie.
Tak som skúsila tento koláčik - je to klasická bublanina, len bez lepku.
Mäkkučká. Fakt lahodná. Nevieme sa jej dojesť na rôzne spôsoby...:)
Suroviny na cesto:
- 250g bezlepková múka (používam viac rôznych naraz - t.j. dám napr. časť kukuričnej a ryžovej, resp. i deproteínovej pšeničnej...)
- 4x vajce
- cca 150g hnedý cukor
- bezfosfátový prášok do pečiva (s vínnym kameňom)
- 1 dcl olej
- 1 dcl voda alebo rastlinné mlieko
- 1 kompót (marhuľový, broskyňový, čerešňový...) - v cca 7 dcl pohári, ale môže byť aj menší
- sezónne ovocie resp. čučoriedky, maliny, alebo mrazené...
Spracovanie cesta:
Do misky vyklepneme celé vajíčka, vyšľaháme. Pridáme cukor, vymiešame metličkou a prilejeme olej a vodu. Nasleduje múka s práškom do pečiva.
Bezlepková múka je dosť jemná, konzistenciou podobná škrobu - ak si chcete ušetriť námahu, odporúčam cesto nakoniec prebehnúť ponorným mixérom.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch poukladáme nakrájané ovocie. Použila som zavárané marhule (stačí vám aj polovica kompótu, ale môžete i dať celý - bude ovocnejší) a asi za hrsť čerstvých čučoriedok s malinami.
Iný raz som k marhuliam pridala mrazené ríbezle - čierne i červené. Táto kombinácia nemala chybu.
Dáme piecť na 180-200 stupňov (podľa svojej rúry), cca 30 minút.
Môj plech má veľkosť cca 25x34 a koláčik bol po upečení dostatočne vysoký, hoci zo začiatku sa to tak nezdalo.
Bonus bezlepkovej múky - vďaka spomínanej štruktúre ovocie zostane viac vo vrchnej časti koláča a nebude "utopené" kdesi naspodku.
Kým sa bublaninka pečie, spravíme si polevu (nižšie nájdete aj alternatívu bez polevy):
- štava z 1 veľkého kompótu
- zlatý klas alebo iný bezlepkový škrob
- 1 až 2 lyžice cukru alebo iného sladidla (podľa druhu šťavy)
- voda
Šťavu z precedeného kompótu môžeme doliať trochou vody, tak aby sme získali minimálne 4,5 dcl tekutiny. Pridáme cukor a zlatý klas. Dôkladne premiešame - dávam prednosť metličke.
Dáme variť - priebežne miešame. Mierne vrieť necháme dlhšie ako puding, pokiaľ poleva nezosklovatie.
Ešte za horúca nalejeme na koláč - buď súvisle alebo "krížom-krážom".
Necháme vychladnúť a môžeme vychutnávať mäkkučké kúsky...
Sezónne ovocie a posýpka:
Počas sezóny ovocia je škoda míňať kompóty - do cesta môžeme použiť len čerstvé ovocie (jahody, čerešne, maliny, ríbezle...) a miesto polevy urobiť posýpku.
Mandľová posýpka:
- 2 hrste mandlí - rozmixovaných
- 3 lyžice hnedého cukru
- 3 lyžice bezlepkovej múky
- kúsok delacto masla (cca 30g) a kokosového oleja (cca 40g)
- škorica
Na mandle je dobré mať silný mixér - ak nie, skúste nasekať na čo najmenšie kúsky - možno to bude ok i tak.
V miske zmiešame cukor, múku, kúsky masla a kokosáku - pridáme pomleté mandle, prípadne škoricu. Ak by bola moc lepivá, pridáme ešte mandle a trochu bezlepkovej múky.
Rozmrvíme na koláč s ovocím a dáme piecť.
Pozor - dlho vám nevydrží:)