BEZLEPKOVÉ SUŠIENKY
V rámci rodiny sme mali svadobnú udalosť. Príbuzní, ktorí ju organizovali nás milo prekvapili a napiekli aj bezlepkové sušienky.
Boli veľmi chutné. Recept našli niekde na internete...
Pôvodný recept:
- 250g maslo
- 3 vajíčka
- 310g solamyl - čiže zemiakový škrob
- 310g kukuričný škrob
- 250g práškový cukor
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Výsledné cesto má byť redšie ako linecké (ak neviete, aké to je - jednoducho polotuhé). Potom sa pomocou cukrárskeho vrecka tvoria na plech kolieska alebo prúžky - akurát nedržia tvar a pri pečení sa \"rozlejú\". Nám to však nevadilo, s vďakou sme ich pojedli:)
Keď som sa ich chystala potom piecť vo vlastnej réžii, nedalo mi to a v recepise som urobila úpravy.
Pozmenený recept:
- 250g maslo
- 3 vajíčka
- 500g bezlepková múka (časť jemná kukuričná, časť jemná ryžová - použila som Schär)
- 100g mleté mandle
- 100g hnedý cukor
- 50g med (cca 2 riadne lyžice)
- 30g agáve (cca 2 lyžice)
- 1 prášok do pečiva
Poleva:
- cca 100g kvalitná čokoláda (aspoň polovica 70%)
- malá lyžička kokosového tuku
Postup:
Klasicky vymiešame vajíčka s cukrom, medom a agáve. Pridáme mäkké maslo, múky s práškom do pečiva a pomleté mandle. Pomocou metličky, vidličky, šľahača vznikne naozaj nie veľmi tuhé cesto, s ktorým sa rukami moc robiť nedá. S cukrárskymi vreckami sa zatiaľ moc nekamarátim - už som aj uvažovala, že si také svojpomocne vyhotovím zo sáčku, keď som zistila, že cesto medzitým zhutnelo. Ak ho teda necháte cca 15 minút postáť, bude sa s ním lepšie pracovať.
Pomocou malej lyžičky som na plech s papierom na pečenie vrstvila mini kôpky - v dostatočný rozostupoch od seba, aby sa nepolepili.
Piekli sa na 180-200 stupňoch (treba podľa svojej rúry) asi 10-12 minút.
Keď som mala urobené 3 plechy, napadlo mi do zvyšku cesta pridať kokos - a tak som k nemu prisypala ešte 5 lyžíc kokosovej múčky. Hmota bola zas o niečo hustejšia, takže sa dali tvarovať maličké kolieska. Vyšli mi ďalšie 2 plechy.
Ochladnuté sušienky som pokvapkala roztopenou čokoládou všetkými možnými smermi a nechala zatuhnúť.
Keksíčky sú krehké, tak to s tou čokoládou pri zdobení neprežeňte tak, ako sa to stalo mne - aby sa vám potom dali bez rozlámania oddeliť...:)
Hotové som preložila do krabice, aby zostali chrumkavé.
Dobrú chuť:)