Bezlepkové müsli
Mojím prvým raňajkovým jedlom po "nastúpení" na bezlepkovú diétu bola dlho ryžová kaša. Akokoľvek výborná, aj tá sa mi jedného dňa prejedla a tak som si vytvorila alternatívu - rôzne druhy vločiek ako formu "müsli". Vďaka možnosti obmien som na ňom vydržala hádam aj pár rokov:).
Okrem toho mi vyhovovalo, že som mala pestré raňajky za chvíľu hotové a základná zmes bola zbaliteľná aj na cesty...
Suroviny (podľa dostupnosti):
- pohánkové vločky (pozor, existujú svetlejšie a súčasne jemnejšie, a potom také tmavšie, ktoré mi až tak nevyhovovali)
- ryžové vločky
- cirokové vločky (ak zoženiete, sú veľmi dobré)
- pohánkové lupienky (napríklad Lidl)
- pufované pšeno alebo pohánka (nemusí byť)
- chia semienka
- sušené ovocie - brusnice, hrozienka, goji... (podľa chuti)
- oriešky - mandle, lieskovce...
Podľa toho, aké vločky máme k dispozícii, si zarobíme zmes - z každého druhu približne za šálku. Pridáme cca 2 lyžice chia semienok, sušené ovocie a oriešky podľa chuti. Skladujeme napríklad v sklenej nádobe s dobrým tesnením.
Do raňajkovej misky:
- cca 5 lyžíc bezlepkového müsli
- čerstvé alebo mrazené ovocie podľa dostupnosti - napríklad maliny, čučoriedky, banán, jabĺčko...
- kúsok horkej čokolády (obľubujem 60-70% Gross, ktorý dostať v Lidl)
- ryžové mlieko (nám najviac vyhovuje DM) - alebo iné podľa preferencie, prípadne voda
- ceylónska škorica
Príprava samotných raňajok je jednoduchá. Do misky dáme müsli, pridáme mlieko a necháme chvíľu postáť, aby vločky zmäkli. Ak použijeme mrazené ovocie, môžeme ho najprv zaliať trochou horúcej vody. Dochutíme nasekanou čokoládou, prípadne ešte čerstvým ovocím... Ak niekomu chýba sladidlo, môže použiť med.
Dobrú chuť:)