BAZOVÝ SIRUP

Baza v záhrade rozvoniavala tak omamne, že nás to opäť zlákalo na sirup.

U nás je to práca vo výškach. Krík rastie v skutočnosti u susedov, ale veľkoryso sa nakláňa i ku nám - na kvety však dočiahneme len z rebríka. 

Tento rok mi s ich zberom pomohla aj 8-ročná dcéra. Mala z toho zážitok - z rebríka ako na rozhľadni odstrihávala kvety nožnicami. Keďže na stonkách bolo dosť vošiek po chvíli sa ozývali jej nadšené výkriky - \"Aha mami, sú tu aj lienky, chcem vidieť, ako žerú vošky...\".

Suroviny:

  • rozkvitnuté bazové kvety (u nás ich nepočítame, dáme podľa veľkosti hrnca:)
  • 2 litre prevarenej vody
  • 2 kg surový (hnedý) trstinový cukor
  • 50-60g kyselina askorbová v práškovej forme (nie citrónová) - tj. vitamín C (napr. DM drogerie)
  • limetka, citrón (alebo len citróny - 2ks)

Postup:

Za slnečného dopoludnia sme nazbierali kvety. Kvety by mali byť čisté, nezavoškované. Ak to inak nejde, treba ich opláchnuť vo vode a napadnuté časti odstrániť. Čas na zber je ideálne do cca 11-tej hodiny.

Kytičky som postupne vkladala do ešte mierne teplej prevarenej vody a pritom som ich prezerala a čistila. Kvetov som dala toľko, aby ich bol plný hrniec, tj. zarovno s hladinou vody. Ak sa dá, je fajn ich niečím vhodným zaťažiť - použila som na to polodrahokamy, ktoré som mala po ruke (krištáľ, citrín, ruženín, ametyst...). Bol to spontánny nápad, takže určite to nie je potrebná ingrediencia ani žiadna mágia:). Proste sa mi páčilo.

Ku kvetom som pridala dôkladne umytú a očistenú limetku a citrón - nakrájané na kolieska.

Nechala som macerovať približne 30 hodín.

Výluh mal krásnu zlatistú farbu a bazovú vôňu. Precedila som ho, kvety a citrusy som rukou vyžmýkala, aby som získala, čo najviac tekutiny. Potom som ešte precedila cez husté sitko resp. cez gázu.

Do tekutého základu pre sirup som pridala trstinový cukor. V tomto prípade sa môže zdať byť nevýhodou jeho farba, lebo roztok sa zmenil zo zlatistej na jantárovo-hnedú. Nám to nevadilo.

Budúci sirup som nechala zahrievať na platni približne 1-2 hodiny - tak, aby bol hrniec horúci na dotyk, ale tekutina nevrela.

Krátko po ukončení tepelnej úpravy som pridala vitamín C (kyselinu askorbovú).

Medzitým som si pripravila fľaše a poháre - pred každým \"džemovaním\" ich riadne vyumývam a zalejem vriacou vodou, aby sa vydezinfikovali. Rovnako i vrchnáky.

Hotový sirup som preliala do nádob a uzatvorila. Zvyknem ho potom ešte zabaliť do deky a nechať dôjsť.

Chutí skvelo:)

Zistila som, že má i celkom slušnú životnosť - otvorený sirup sa mi vôbec nepokazil, aj keď som ho nemala v chladničke...

Na zdravie:)

\"IMG_20180522_191430\"

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *