BANÁNOVÉ MAFINKY
Mafiny sú výborné ako rýchla a jednoduchá desiata nielen pre deti. Ak si postrážime zloženie, môžeme im pripraviť chutné a zároveň zdravé občerstvenie.
Toto je rozpis na menšie množstvo, ktoré sa hneď zje. Ak potrebujete väčšiu dávku, stačí potrebné ingrediencie približne zdvojnásobiť.
Suroviny (približne 8-9 mafiniek):
- cca 2 zrelé banány (s hnedými škvrnkami)
- 1 vajíčko
- 50g maslo
- 50g horká čokoláda
- 35g hnedý cukor
- 60g múka (klasická alebo bezlepková, napr. Schär kukuričná)
- 30-40g mleté mandle (tj. asi 4 lyžice) - dajú sa kúpiť aj hotové, napr. Lidl
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- celý aníz a cejlónska škorica - "přimneřene", tj. šťipka anízu a asi šťvrť lyžicky škorice
Postup:
Banány roztlačíme vidličkou. Či sú väčšie alebo menšie, nie je podstatné. Takisto, pokojne môžu zostať aj nejaké kúsky, nemusia byť celkom na kašu:). Pridáme vajíčko a hnedý cukor.
V menšom hrnci si rozpustíme maslo a čokoládu. Nalejeme k popučeným banánom a vymiešame.
Nasleduje múka (podľa preferencie) s mletými mandľami, práškom do pečiva a koreninami.
Všetko spolu prešľaháme metličkou a môžeme dávkovať lyžicou do pripravených košíčkov.
Pečieme približne 20 minút na 180 až 200 stupňoch (podľa rúry). Hotové majú na vrchu prasklinky.
Mafinky sú overené - deťom v našej miniškôlke veľmi chutili:)
Dobrú chuť aj vám...