STRÚHANÝ TVAROŽNÍK

Tento koláčik patril u nás medzi obľúbené. Recept som upravila tak, aby bol vhodný aj pri laktózovej intolerancii, so zníženým obsahom cukru a bez pšenice. Ak žiadnu diétu nemáte, použite klasické mliečne výrobky.

Suroviny na cesto:

  • 400g špaldová múka (mix celozrnná a hladká cca 1:2), dá sa aj s bezlepkovou (napr. mix kukuričná Schär, jemná ryžová a trochu pohánkovej), len je potom drobivejší
  • 250g delakto alebo obyčajné maslo
  • 1-2 lyžičky bezfosfátový prášok do pečiva
  • 2-3 kopcovité lyžice kvalitné kakao
  • 2-3 lyžice hnedý cukor
  • 2-3 lyžice delakto mlieko alebo smotana
  • štipka soli

Spracovanie cesta:

Do misky dáme múku, mäkké alebo nastrúhané maslo atď. Dobre prepracujeme, najlepšie ručne. Ak by bolo cesto moc tuhé, môže sa pridať trochu delakto mlieka.

Z cesta potom vytvarujeme bochník, rozdelíme na dve časti a dáme do chladu (v mrazáku to ide rýchlejšie, ak máte viac času, stačí chladnička).

Kým sa cesto chladí, spravíme si plnku:

  • 3-4x tvaroh podľa diéty (zvyknem dávať 1 hrudkový a ostatné krémové)  
  • 1-2x kyslá smotana (najlepšie hustá)
  • 2x vajce
  • 1/2 až 1 balíček puding s vanilkou alebo zlatý klas
  • 2 lyžice med (nemusí byť)
  • 3-4 lyžice agáve sirup alebo hnedý cukor (mierka je cca 1 lyžica sladidla na jeden kelímok tvarohu/smotany plus 1 navyše)

Všetko spolu v miske vymiešame metličkou.

Môj plech má rozmer cca 35x26 cm. Pred pečením ho vysteliem papierom, alebo ho môžete vymastiť maslom a vysypať polohrubou ryžovou múkou.

Do pripraveného plechu nahrubo nastrúhame polovicu vychladeného cesta a na ňu navrstvíme plnku.

Pre luxusnejšiu variantu môžete v tejto fáze do plnky priamo na plechu vložiť (najlepšie vtlačiť) čerstvé alebo mrazené maliny (resp. čučoriedky, višne...) a kvalitnú horkú čokoládu nasekanú na kúsky - ale nie príliš malé (napr. Carla, Gross).

Nakoniec prikryte druhou vrstvou strúhaného cesta - odporúčam si pár miest nechať bielych (presvitajúca plnka), lepšie sa vám bude pozerať, či už je koláč upečený.

Piecť môžete podľa vrtochov svojej rúry, no všeobecne pri cca 180 stupňoch asi 40 minút - ale po 30 minútach radšej priebežne kontrolujte.

Koláč je krátko po upečení krehký a môže byť drobivý, po odstátí stuhne. Skladujte najlepšie v chlade.

Alternatíva:

Recept sa dá obmeniť, keď v ceste vynecháme kakao a ako plnku použijeme nastrúhané jablká posypané cukrom a škoricou (aspoň 1 cm hrubá vrstva jabĺčok). Možná je i kombinácia vrstvy tvarohu (cca 2 tvarohy, 1kyslá smotana, 3-4 lyžice hnedého cukru a vajíčko) a na to vrstvy jabĺk...

Nech vám robí radosť i chutí:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *