blesková nutela
Ak ste sa práve pustili do výroby palaciniek a deti vám "pília" uši s nutelou, vďaka tomuto receptíku môže byť vlk sýty i ovca celá:).
Kupované orieškové nátierky určite nie sú pre naše zdravie tou najlepšou voľbou. Najmä, pokiaľ obsahujú veľa cukru a škodlivého tuku. Táto jednoduchá alternatíva je chutná, ale predovšetkým výživovo prospešnejšia. Viete, čo v nej máte a pripravíte ju, kým budú palacinky hotové...
Suroviny:
- cca 100g čokolády (ideálne kvalitná - pre deti časť 60% horkej a časť s menšími percentami)
- cca 50 až 100g maslo a/alebo kokosový tuk
- cca hrsť lieskových orieškov (približne 50g, ale stačí aj menej)
Postup:
Pomer jednotlivých surovín nie je nejako zvlášť dôležitý. Záleží na vás, či chcete, aby bola vaša domáca nutelka viac kakaová, oriešková alebo masielková.
Nalámanú čokoládu s tukom dáme pomaly roztápať - vo vodnom kúpeli alebo v blízkosti nejakého tepelného zdroja (pec, radiátor...).
Medzitým si pripravíme oriešky. Pokiaľ z nich spravíme orechové maslo, nátierka bude vláčna a hladká. A bude aj oveľa lahodnejšia:). Ak takú možnosť ale nemáme (silný mixér), pokojne sa môžu použiť napríklad už hotové mleté lieskovce.
Pokiaľ mixér máte, orechové maslo vznikne, keď lieskovce najprv na sucho opražíme (alebo je tiež možnosť kúpiť ich už opražené, ale bez soli). Mne sa osvedčilo dať ich do rúry na 160 až 165 stupňov na 15 až 20 minút. Po vychladnutí je dobré vyskúšať, či sú chrumkavé a dobre prepečené. Ak áno, môžeme sa pustiť do mixovania - potrvá to niekoľko minút, oriešky sa najprv rozsekajú a po chvíli zmenia konzistenciu.
Polotekuté orechové maslo (resp. len mleté nepražené lieskovce) pridáme k roztopenej čokoládovej zmesi a dobre premiešame.
Pred podávaním necháme trochu stuhnúť a môžeme natierať napríklad na palacinky.
Z tejto dávky nám vyjde približne jeden malý pohárik (cca 2,5 dcl). Skladujeme na chladnom mieste a spotrebujeme najlepšie do pár týždňov. Pozor, dlho nevydrží:).
Nech sa vydarí i chutí...