TVAROHOVÉ GUĽKY

Toto je jednoduchý a veľmi rýchly receptík. A ešte aj maškrtný:) Tvarohové "guľky-bombuľky" sme jedávali ako deti, keď nám túto pochúťku robieval otec... Bol znamenitý kuchár a jeho prístup k príprave jedla bol takisto viac tvorivým procesom ako čítaním predpísaných receptov:). Na dlhé roky som potom na guľky zabudla, až kým som ich pred časom opäť neobjavila...

Suroviny na guľôčky (cca 4-5 porcií):

  • 500g hrudkového tvarohu (používam poctivý "tučný":)
  • 100g krupica (napr. klasická detská, alebo v prípade bezlepkovej varianty nejaká v bezgluténovej podobe - ak to nejde inak, môže byť aj ryžová múka - hrubá alebo polohrubá)
  • cca 100g až 110g kukuričná strúhanka (mám ju rada, lebo nie je chuťovo výrazná a celú zmes odľahčí)
  • trochu soli (tak štvrť lyžičky:)
  • 2 vajíčka
  • na dochutenie: maslo, čokoláda, raw kakao, granko (aj to už dnes dostať z raw kakaa:), škorica, ovocie (rozvarené slivky, horúce maliny...)...

Postup:

Tvaroh rozmrvíme do väčšej misky, pridáme vajíčka, soľ, krupicu a strúhanku. Všetko spolu premiešame, najprv vidličkou a potom ručne-stručne.

Z mierne lepkavej zmesi formujeme guľôčky. Pravdepodobne si počas toho budete potrebovať aspoň dvakrát umyť ruky:).

Mne ich z tohoto množstva vyšlo presne 48. To je už celkom dosť aj pre celú rodinu, takže ak chcete radšej menšiu dávku, znížte si rozpis o polovicu.

Vygúľané "loptičky" potom vložíme do vriacej osolenej vody. Hotové sú chvíľu potom, ako vyplávajú na povrch.

V tejto kombinácii mi vyšli dostatočne pevné, ale súčasne mäkké.

A teraz tá najlepšia časť. Guľôčky povyberáme dierkovanou lyžicou a ochutíme podľa stupňa našej maškrtnosti. Mne tam nemôže chýbať kopec masla a horkej čokolády s raw kakaom.... To je tá tmavá časť obrázka:))

Dobrú chuť:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *