Konečne bezlepkový chlieb:)

Hurá, hurá! Konečne máme chlieb, ktorý tak oprávnene môžeme volať.

Je bezlepkový, bez droždia a dokonca nepotrebuje nič na zväčšenie svojho objemu - napriek tomu je jednoduchý na prípravu a zároveň chutný:).

Recept som náhodou našla na stránke jarkapecie.sk. Uvádzal sa tu návod na pohánkový chlebík. 

Pôvodný recept:

  • 500g pohánková múka 
  • 12 soľ
  • 12g drvená rasca
  • 12g šupiek psylia
  • 15g slnečnica
  • 900ml teplej vody (max. 40 stupňov)

Pôvodný predpis som si trochu upravila, znížila som množstvo vody i soli. Miesto drvenej rasce mám v chlebíku radšej celú...

Upravený recept - celá dávka:

  • 500g pohánková múka (napr. DM, alebo už dostať aj v potravinách)
  • 1,5 až 2 slabšie čajové lyžičky soli
  • cca 1 lyžica psylium
  • cca 1 lyžica celá rasca
  • 800 ml teplá voda
  • za hrsť ovsených alebo pohánkových vločiek

Prvý raz som chlieb robila z čisto pohánkovej múky. Keďže sa podaril, v ďalšom kole som sa odhodlala na obmeny a časť pohánkovej múky som nahradila ryžovou.

Čisto pohánkový chlebík z celej dávky...:)

Z celej dávky vyjde celkom slušný peceň. Piekla som ho v pondelok a ešte v nedeľu ráno chutil ako čerstvý, len mal trochu pevnejšiu kôrku:). Môžete ho skladovať v utierke, chlebníku alebo včelobale.

Upravený recept - polovičná dávka:

  • 200g pohánková múka (resp. 250g ak nechcete robiť miešaný)
  • 50g jemná ryžová múka (viac neodporúčam)
  • cca 1 slabšia lyžička soli
  • cca lyžička celej rasce
  • 400 ml teplá voda
  • slabšia lyžica psylia, resp. nahradiť ľanom (1 až 2 lyžice)
  • maslo na vymastenie, prípadne vločky alebo slnečnica na vysypanie nádoby

Bochníček z polovičnej dávky...

Postup:

Príprava je naozaj nenáročná. Odporúčam použiť vzduchotesnú nádobu - cesto potrebuje byť zakryté, najlepšie pevným vekom.

Do misky dáme potrebné množstvo múky, vody a ďalších surovín. Dôkladne premiešame a zakryjeme.

Necháme stáť v teple približne 24 hodín. To teplo je dôležité - ak máte v miestnosti chladnejšie, uložte misku napríklad do blízkosti kozuba či radiátora (s istým rozumným odstupom:).

Cesto jeho hotové vtedy, keď zväčšilo svoj objem a má v sebe dierky či bublinky. To znamená, že zfermentovalo.

Na pečenie som použila jánske misy. Podľa pôvodného "recepisu" treba nádobu aj s vrchnákom pred vložením cesta nahriať.

Chlebík z celej dávky po upečení...

Prvýkrát som na spodok mierne vyhriatej formy len nasypala ovsené vločky, ďalší raz som už nič nenahrievala - len som ju vymastila maslom.

Cesto vylejeme do misy pomocou stierky, zakryjeme a dáme piecť - pri teplote približne 220 až 230 stupňov.

Pri väčšom chlebíku trvá pečenie asi hodinu, pri polovičnej dávke okolo 40 minút. Zo začiatku je dobré občas naň kuknúť - sledujeme farbu a prasklinky.

Hotový bochník necháme v pekáčiku trochu ochladnúť a opatrne vyklopíme. Ak sa okraje prichytili, môžeme ich oddeliť okrúhlym nožom.

Keďže máme radi chlebík s chrumkavou kôrkou, dávam "nahý" peceň ešte raz do rúry a dopekám ho pri nižšej teplote cca 180 stupňov 10 až 15 minút.

Tentoraz nechávam vychladnúť v rúre na mriežke.

Nech prinesie radosť aj vám. Dobrú chuť:)

  1. Lenka píše:

    Dobry den. Prosim vas pri psyliu resp. nahradiť ľanom (1 až 2 lyžice) akym lanom a v akej forme ho pouzit? Dcera nemoze psylium. Dakujem.

    • Natália Sollárová píše:

      Dobrý deň, Lenka,
      klasický ľan (semienko) alebo zlatý – akýkoľvek, keď postojí, tak nabobtná a vytvorí „sliz“. Všetko dobré prajem:).

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *