ČOKOLÁDOVÉ COOKIES
Nejaký pamlsok v komore príde vždy vhod - či už ku čaju, na cestu, alebo len tak, v rámci maškrtenia...
Tieto bezlepkové koláčiky to všetko spĺňajú. Dokonale.
Až na to, že sme ich pojedli za pár dní:)
Suroviny:
- 250 maslo
- cca 450g (asi 3 hrnčeky) bezlepková múka - dala som 2 diely jemnej kukuričnej a 1 diel jemnej ryžovej, použila som obe od Schär
- 130 - 150g čokoláda na roztopenie (aj kvalitná)
- 100g - 200g čoko bodky alebo kúsky
- 3x vajíčko
- 130g - 150g hnedý cukor
- prášok do pečiva
- štipka soli
- štipka celého anízu - pomrviť medzi prstami
- cca 10 tmavých rozdrvených zrniečok kardamómu (nemusí byť)
Postup:
V kastróliku roztopíme maslo s čokoládou. Do misky rozklepneme vajíčka, prešľaháme metličkou, pridáme cukor a opäť premiešame. Nasleduje čokoládová zmes (môže byť teplejšia, ale zas nie príliš horúca) - znovu použijeme metličku. Po chvíli sa stane \"kúzlo\" - hmota zrazu zhustne a získa konzistenciu podobnú pudingu. Na rade sú bezlepkové múky s práškom do pečiva a štipkou soli.
Korenie nie je nutné, ale pridá sušienkam originálnu chuť. Kardamóm drvím opakom malej lyžičky (má na rukoväti hrany, cez ktoré mi zrnko \"neutečie\"), ale môžete skúsiť aj čosi iné - možno i lis na cesnak (ten používam napríklad aj na rozpučenie guličiek koriandra...).
Ak by ste chceli použiť mletý aníz alebo práškový kardamóm, môžete - ale už to nebude celkom ono.
Cesto dobre prepracujeme, pridáme čokoládové bodky alebo kúsky a znovu krátko miesime.
Necháme postáť.
Asi sa vám bude zdať, že je moc mastné po masle - tak sa bude lesknúť... Malou lyžičkou naberáme kúsky cesta a formuje kolieska, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Samozrejme, v rozostupoch.
Pečieme pri 180 až 200 stupňoch približne 12-15 minút (podľa vrtochov svojej rúry).
Z tejto dávky mi vyšli 3 plechy.
Po vychladnutí odložíme do plechoviek alebo krabice - inak by navlhli a stratili chrumkavosť...
PS: Keby ste ich ochutnali, celkom isto by ste neuhádli, že sú bezlepkové:)
Dobrú chuť:)