BEZLEPKOVÉ SUŠIENKY

V rámci rodiny sme mali svadobnú udalosť. Príbuzní, ktorí ju organizovali nás milo prekvapili a napiekli aj bezlepkové sušienky.

Boli veľmi chutné. Recept našli niekde na internete...

Pôvodný recept:

  • 250g maslo 
  • 3 vajíčka
  • 310g solamyl - čiže zemiakový škrob
  • 310g kukuričný škrob
  • 250g práškový cukor
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Výsledné cesto má byť redšie ako linecké (ak neviete, aké to je - jednoducho polotuhé). Potom sa pomocou cukrárskeho vrecka tvoria na plech kolieska alebo prúžky - akurát nedržia tvar a pri pečení sa \"rozlejú\". Nám to však nevadilo, s vďakou sme ich pojedli:)

Keď som sa ich chystala potom piecť vo vlastnej réžii, nedalo mi to a v recepise som urobila úpravy.

Pozmenený recept:

  • 250g maslo
  • 3 vajíčka
  • 500g bezlepková múka (časť jemná kukuričná, časť jemná ryžová - použila som Schär)
  • 100g mleté mandle
  • 100g hnedý cukor
  • 50g med (cca 2 riadne lyžice)
  • 30g agáve (cca 2 lyžice)
  • 1 prášok do pečiva

Poleva:

  • cca 100g kvalitná čokoláda (aspoň polovica 70%)
  • malá lyžička kokosového tuku

Postup:

Klasicky vymiešame vajíčka s cukrom, medom a agáve. Pridáme mäkké maslo, múky s práškom do pečiva a pomleté mandle. Pomocou metličky, vidličky, šľahača vznikne naozaj nie veľmi tuhé cesto, s ktorým sa rukami moc robiť nedá. S cukrárskymi vreckami sa zatiaľ moc nekamarátim - už som aj uvažovala, že si také svojpomocne vyhotovím zo sáčku, keď som zistila, že cesto medzitým zhutnelo. Ak ho teda necháte cca 15 minút postáť, bude sa s ním lepšie pracovať.

Pomocou malej lyžičky som na plech s papierom na pečenie vrstvila mini kôpky - v dostatočný rozostupoch od seba, aby sa nepolepili.

Piekli sa na 180-200 stupňoch (treba podľa svojej rúry) asi 10-12 minút.

Keď som mala urobené 3 plechy, napadlo mi do zvyšku cesta pridať kokos - a tak som k nemu prisypala ešte 5 lyžíc kokosovej múčky. Hmota bola zas o niečo hustejšia, takže sa dali tvarovať maličké kolieska. Vyšli mi ďalšie 2 plechy.

Ochladnuté sušienky som pokvapkala roztopenou čokoládou všetkými možnými smermi a nechala zatuhnúť.

Keksíčky sú krehké, tak to s tou čokoládou pri zdobení neprežeňte tak, ako sa to stalo mne - aby sa vám potom dali bez rozlámania oddeliť...:)

Hotové som preložila do krabice, aby zostali chrumkavé.

Dobrú chuť:)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *