ZELENÝ DETOX ŠALÁT

Listovú zeleninu môžeme právom považovať za liek. Obsahuje mnohé cenné látky, okrem iného je bohatým zdrojom mimoriadne prospešného chlorofylu, kyseliny listovej i minerálov. Ak ju do svojho jedálnička zaradíme pravidelne, poslúži nám aj ako skvelý antioxidant.

Asi najlepšie je, keď ju môžeme získať z vlastnej úrody - či už na záhradke alebo na balkóne.

Väčšina týchto rastlín je naozaj nenáročná. Aj "capkovia záhradníci" bez väčších skúseností vypestujú vlastné priesady:). Nám vo foliáku i na hriadkach ľahko ako burina rastie rukola, trojfarebný mandgold (mix červeného, žltého a bieleho), špenátrôzny listový šalát...

Hodnotu z nich pripraveného šalátu zvýši ešte jedna zázračná surovina - Umeocot. Jeho najväčšou prednosťou je, že pôsobí zásadito hoci je veľmi slaný. Je produktom fermentovaných Umeboshi sliviek a so skutočným octom nemá okrem kyslej chuti nič spoločné. Takisto má detoxikačné účinky.

Suroviny na detox šalát zo záhradky:

  • zelená listová zelenina - šalát, mladý špenát či mandgold, mladé listy cvikly, rukola, listy púpavy...
  • šalátová uhorka a/alebo rajčiny, reďkovka či mladá cibuľka (alternatíva podľa toho, čo vám dozrieva - nie všetko naraz:)
  • bylinky - kôpor, marocká mäta, bazalka, medovka, tymián, rozmarín, lípia...
  • umeocot (kúpite v bio obchode) - cca 1 lyžica
  • olivový olej (resp. konopný, ľanový...) - cca 1 lyžica
  • semienka na posypanie - chia, na sucho opražená slnečnica... (nepovinné)

Postup:

Ako pri klasickom šaláte - listy dôkladne poumývame, natrháme, pokrájame alebo nastriháme. Ostatnú zeleninu nasekáme na menšie kúsky. Pridáme olivový olej a postupne aj Umeocot - vzhľadom na jeho slanosť odporúčam priebežne ochutnávať. Premiešame a necháme chvíľu postáť, podľa chuti posypeme semienkami...

Na zdravie:)

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *